Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye nazaran, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16’lar, 23 Ağustos’ta Ege ve Doğu Akdeniz‘de memleketler arası hava alanındaki vazife uçuşları sırasında Girit Adası‘nda konuşlu Yunanistan‘a ilişkin Rus üretimi S-300 hava savunma sisteminden radar kilidi atılarak taciz edildi. Türk jetleri tacize karşın planlı vazifelerini tamamlayarak üslerine emniyetle döndü.
Yunanistan S-300 hava savunma sistemine ilişkin amaç takip ve füze güdüm radarının, Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif misyonundaki F-16’ya yerden havaya füze kilidi atması, Yunanistan’ın kelam konusu bataryaları faal olarak kullandığını da ortaya çıkardı.
NATO ANGAJMAN KURALLARINA NAZARAN ‘DÜŞMANCA HAREKET’ SAYILIYOR
NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına radar kilidi atılmasının, NATO Angajman Kurallarına göre “düşmanca hareket” sayıldığını hatırlatan güvenlik kaynakları, Yunanistan’ın müttefiklik unsurlarına alışılmamış davrandığı, batı ülkelerinin de bu mevzuda çift taraflı siyaset sergilediği değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha faal hale getirmek niyetiyle S-400 sistemi tedarik etmesinin akabinde birtakım NATO ülkeleri ve ABD tarafından gösterilen hali hatırlatan kaynaklar, Yunanistan’ın kelam konusu sistemin bir evvelki versiyonunu 23 yıl evvel tedarik ettiğine dikkati çekti.
YUNANİSTAN BİRİNCİ DENEMEYİ 2013’TE YAPTI
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, 1997-1998’de Rus üretimi S-300 sistemini, Türkiye’nin itirazlarının akabinde Kıbrıs yerine 1999’da Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırılmıştı.
Yunanistan’ın birinci denemesini 2013’teki “White Eagle” tatbikatında yaptığı yaklaşık 80 mil menzilli S-300 hava savunma sisteminin 4 sistem ve 8 fırlatma rampası bulunuyor.